Like to meet us in person? +31 (0)13 - 529 30 50 or capitalpartners@somerset.nl
04/07/2019

Somerset Capital Partners en USAA Realco Europe realiseren eerste fulfilment center van Zalando in Nederland

● Voor de bouw van het fulfilment center met een vloeroppervlak van 140.000 m2, zal een perceel op een bestaand bedrijventerrein in Bleiswijk, nabij Rotterdam, worden herontwikkeld
● Het fulfilment center wordt de meest geautomatiseerde locatie binnen het netwerk van Zalando en zal daarnaast op de middellange termijn 1500 banen creëren
● De eerste pakketten worden naar verwachting in de zomer van 2021 geleverd vanuit Bleiswijk

Oisterwijk, 4 juli 2019 – Zalando start in de zomer van 2019 met de bouw van het eerste Nederlandse fulfilment center op een bestaand bedrijventerrein te Bleiswijk, vlakbij Rotterdam. De uitbreiding van Zalando’s logistieke netwerk is een belangrijke voorwaarde om de groeidoelstelling voor 2023/2024 te realiseren en draagt direct bij aan een verdere verbetering van de klanttevredenheid. Vanuit het fulfilment center Bleiswijk zullen producten worden verzonden naar ontvangers in West-Europa, in de volgende landen: Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Jan Bartels, Senior Vice President Customer Fulfilment bij Zalando: “Een sterk logistiek netwerk is de basis voor de realisatie van onze groeistrategie en draagt bij aan onze visie om het startpunt van mode te worden. Wij zijn ervan overtuigd dat we met de komst van dit hypermoderne fulfilment center in Bleiswijk, we bouwen aan de infrastructuur die nodig is om onze doelstelling van 20 miljard GMV in 2023/2024 te realiseren.”

De nieuwe locatie beslaat een vloeroppervlak van 140.000 m2 en een totale opslagcapaciteit van 16 miljoen items. De eerste pakketten worden naar verwachting in de zomer van 2021 vanuit Bleiswijk geleverd. Het fulfilment center creëert op middellange termijn circa 1.500 banen. De ontwikkeling is een joint venture van Somerset Capital Partners en USAA Realco Europe. Zalando streeft naar het verkorten van de levertijden in de Benelux, zodra het fulfilment center volledig operationeel is.

Kenneth Melchior, Director Northern Europe bij Zalando voegt toe: “De markten binnen de Benelux spelen een integrale rol in de groeiambitie van Zalando. De komende vijf jaar willen we onze omzet in deze regio meer dan verdubbelen en daarmee onze positie als marktleider versterken. De opening van ons fulfilment center in Bleiswijk is cruciaal om deze groei mogelijk te maken. We kijken ernaar uit om onze klantpropositie te verbeteren door de levertijden in de Benelux te verkorten en door services zoals next day of same day delivery te introduceren, zodra Bleiswijk operationeel is.

Justin Hildebrandt, Managing Director van USAA Realco Europe: “We zijn enthousiast en vereerd om dit fulfilment center voor Zalando te ontwikkelen. Het innovatieve en toekomstgerichte ontwerp was de visie die we met dit project voor ogen hadden.
Dit fulfilment center is één van de grootste ‘single occupier’ ontwikkelingen in de logistiek binnen Nederland. Met Zalando hebben we de perfecte partner gevonden om onze visie te realiseren.”

Tim Beckmann, partner Somerset Capital Partners: “We zijn erg blij dat Zalando ons heeft gekozen voor deze geweldige logistieke ontwikkeling. Dit fulfilment center is uniek in zijn soort. Vanuit zowel logistiek als ontwikkelingsperspectief zijn wij trots om zo’n omvangrijk en ambitieus project, dat alle logistieke uitdagingen in zich heeft, te realiseren. De hele ontwikkeling wordt gebouwd volgens de hoogste normen van duurzaamheid en het bedrijfspark, dat voorheen de bloemenveilingactiviteiten van Royal FloraHolland huisvestte, nieuw leven inblazen.

Investering en locatie
Zalando investeert 200 miljoen euro in de intralogistiek. Het fulfilment center heeft het hoogste niveau van automatisering binnen het Zalando netwerk, dat momenteel bestaat uit negen fulfilment centers verspreid over Europa. De hoge mate van automatisering neemt fysiek zware taken van medewerkers uit handen, terwijl het serviceniveau voor klanten van Zalando wordt verhoogd.

Zalando heeft gekozen voor Bleiswijk, gelegen in de gemeente Lansingerland, vanwege de gunstige geografische ligging, de mogelijkheid om te investering in een bestaand bedrijventerrein met een reeds goed ontwikkelde infrastructuur en de goede samenwerking met de lokale autoriteiten. De nabijheid van de snelweg A12 en de ligging in het hart van de dichtbevolkte Randstad, past perfect bij de ambitie van Zalando om dichtbij klanten te staan.

BREEAM certificaat
Met de bouw van het fulfilment center investeert Zalando in duurzame oplossingen, zo komen er bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van het gebouw. In deze context streeft Zalando naar het behalen van de score ‘very good’ van het duurzaamheidscertificaat BREEAM-NL. De activiteiten in het fulfilment center besteedt Zalando uit aan een onafhankelijke partner, waarvan de selectie zal plaatsvinden via een aanbesteding.